Viralni Marketing – Studija Slučaja

Viralni Marketing – Studija Slučaja

Svaki marketing menadžer želi efektivni viralni marketing koncept. Zamišljamo preduzimanje velikih ideja, sa par hiljada eura, kamerom i pretvaranje cele priče u neverovatnu Internet senzaciju sa ogromnim ROI. Viralni marketing ili kako ga još zovu marketing od usta do usta (mouth-to-mouth).

Društvene mreže su po svojoj infrastrukturi savršene za realizaciju jednog viralnog marketing koncepta.  Iskustvo ili preporuka jedne osobe može se lako preneti na stotine ako ne i hiljade ljudi. Očigledno, želimo da on radi za nas a ne protiv nas. Stvari se sire na internetu poput požara.  Na društvenim mrežama, svaki korisnik ima svoj megafon.  Sve što se objavi bilo od strane kompanije ili korisnika ima potencijal da se širi nekontrolisano.  Customer is KING! Ovo su me naučile knjige iz marketinga tokom studija, a praksa je kasnije to i potvrdila. Korisnici na društvenim mrežama imaju moć, mogu da komentarišu brend, proizvod ili kompaniju i da postignu da njihova reč dopre do velikog broja ljudi.  Danas, društvene mreže su u zenitu i retke su kompanije koje ne koriste ovoliki resors mogućnosti.

Međutim evo jedne priče iz 2005, kada su društvene mreže još uvek bile na začetku. I kada je u opšte bilo dosta teže napraviti online kampanju sa ovolikim uspehom.

Burger King Studija slučaja

U pitanju je bila kampanja „Podređena piletina“za promociju novog proizovda Tendercrisp pileći sendivč u 2004-2005. Izuzetno uspešna viralna kampanja.

Šta su uradili?

Lansirali su reklamu sa čovekom koji sedi na kauču, i diriguje  drugoj osobi u odelu pileta kako da reaguje.  U isto vreme napravljen je sajt sa videom čoveka u pilećem odelu. Pile je moglo da se kontroliše od strane posetilaca, koji bi ukucali komandu u polje za tekst kao npr: sedi, leti, leži jaja,  marširaj kako Nemački vojnik, igraj Moon Walk itd.

 Slika preuzeta sa wikipedia.org

Marketinški napori dali su fenomenalne rezultate i sajt je napravio veliki buzz. Ljudi su posećivali sajt, i stalno smišljali nove komande za pile.  Adweek kasnije je objavio izveštaj da je sajt primio preko 14 miliona posetilaca u Martu 2005.

Zašto?

Kampanja je bila kreativna, zabavna, inovativna , zahtevala je učešće posetilaca i otkrivala je nove stvari. Najvažnije, rezultirala je uspešnom lansiranju proizvoda, povećanom prometu u radnjama, i krajnje povećanje prometa Burger Kingu.

Zaključak

Ukoliko na kraju kampanje nema konverzija, efekat kampanje je promašen.

 

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *